
desen de Silvia Florean
Săptămâna următoare încep rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă, la Hundorf.
Timp de două luni, tineri artişti plastici, regizori, arhitecţi, antropologi, actori şi terapeuţi, din ţară şi din străinătate, se vor întâlni Acasă, într-un spaţiu departe de vuietul citadin şi de invaziile turistice, într-o casă ţărănească de secol 19 care, pe perioada rezidenţei, este casa lor, pentru a forma, împreună, o comunitate artistică.
Fie individual, fie în echipe constituite, cu proiecte clar definite, tinerii artişti vin să creeze în tihnă, fără presiuni care să-i apese, doar cu exerciţiu şi experienţe. Pentru că rezidenţele din cadrul Şcolii de-Acasă înseamnă prima etapă dintr-un şir de experienţe la faţa locului.
La sfârşitul celor două luni ne aşteaptă Colonia artiştilor – perioada de mentorat – cu întâlniri şi lucru împreună al celor tineri cu invitaţi şi profesori, dar şi cu prezentarea publică a tuturor rezultatelor rezidenţelor în cadrul unui eveniment care va avea loc la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu de secol 17.
Rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă nu sunt restrictive şi nu direcţionează către o arie artistică distinctă. Dimpotrivă.
Încurajează interdisciplinaritatea, abordările diverse pentru a se concentra pe teme existenţiale şi întâlniri deschizătoare de drumuri.
Vom reveni cu detalii concrete pentru fiecare rezidenţă.
Proiectul Şcoala de-Acasă este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Mureş şi realizat în parteneriat cu Primăria comunei Viişoara şi Consistoriul Evanghelic Sighişoara.
Lasă un răspuns